La Gemma Fontanals és il·lustradora i dissenyadora gràfica. Es mou bé entre fanzines, serigrafia, color i empoderament femení, sempre sonant de fons les Spice Girls. Actualment forma part de MMMM Studio, a Barcelona, i pinta parets sempre que pot. Té un LAUS Or i gallines.
1
Què és el què t’enganxa als esprais, la pintura i les parets? Què t’aporta?
És que és divertidíssim. M’agrada perquè hi ha descontrol, perquè hi vaig amb una idea, però després l’esprai no és dòcil, que potser no hi tinc prou mà, i les dimensions tampoc ho posen fàcil. És una mica sorpresa com quedarà. M’agrada perquè m’agraden les coses grans! Que t’hi poses davant i sembla que siguis dins.
L’art urbà, o les coses fetes al carrer, tenen aquesta gràcia que la gent se les troba sense anar-les a buscar.
Quan les acabes te’n sents orgullosa, dius, “quina feinada, que xulo”. També m’agrada perquè és ràpid: t’hi estàs unes hores, sí, però no és el tipus de projecte que dura dies i dies. Acabes una paret i ja penses en què pintaràs a la següent.
I m’agrada perquè és molt social: pintes amb gent, coneixes a gent pintant, és un projecte, però també és un “plan”. Una manera de passar el diumenge, o de quedar.
2
Què expliquen les dones que il·lustres?
Quan pinto gairebé sempre faig dones perquè és el més proper a les meves experiències. Primer les penso i després les dibuixo: qui són, què fan, quin lligam tenen, com se senten. Vénen amb petites històries darrere, parlen de situacions i relacions: són germanes, cosines, amigues, amants.
Posar dones a les parets és una manera de reclamar l’espai públic.
També és un exercici de representació (tant el pintar dones com el ser una dona que pinta). L’art urbà, o les coses fetes al carrer, tenen aquesta gràcia que la gent se les troba sense anar-les a buscar, i pots colar missatges a tort i a dret.
Posar dones a les parets és una manera de reclamar l’espai públic, que ni històricament és nostre, ni de nit és nostre, ni podem ocupar-lo amb seguretat tot el que voldríem.
I més enllà de figures femenines en cartells i pancartes que volen vendre coses em sembla important, anar esquitxant els barris amb dones que es cuiden, s’estimen, es fan costat i es diverteixen.
3
Com es treballa el canvi d’escala entre la sobretaula i el mur? Com trasllades una il·lustració d’un lloc a l’altre?
Cada mitjà té les seves particularitats. Jo ja dibuixo tenint al cap que estic encarant un mural: toquen formes senzilles i colors limitats.
Primer faig esbossos a mà o en digital, provo paletes i composicions. No està tan lluny d’estampar amb serigrafia, per tot el tema de tintes planes, gamma restringides i pensar quina cosa va per sobre de l’altra. Miro de no passar-me amb els detalls, una perquè són difícils, i dues perquè després el mural es mira de lluny (i jo de lluny no m’hi veig gaire bé). I un cop a punt, “al ruedo”.
Em sembla important, anar esquitxant els barris amb dones que es cuiden, s’estimen, es fan costat i es diverteixen.
El secret és permetre’s un marge d’error. També tinc amigues que treballen amb projector o amb plantilles, i fan coses precioses i fidels als seus esbossos, però jo funciono d’una altra manera. No em preocupa que quedi igual igual: va bé portar-ho preparat per tenir una referència, per calcular quins i quants esprais necessites i tal, però davant de la paret la prioritat és passar-s’ho bé, zero patir, que pintar amb por és una murga. Cent per cent anar fent.
4
En què estàs treballant, ara mateix?
Com a feina feina treballo de dissenyadora gràfica a MMMM Studio i de professora a l’escola de moda LCI Barcelona. Les dues estan molt bé. També he estat pintant força parets últimament, i la setmana passada vaig fer la meva primera incursió a Youtube col·laborant al canal d’una amiga.
Com a projecte vigent tinc una sèrie de nanets de jardí de ceràmica, quatre en total.
Ara també m’han regalat unes agulles d’aquelles per teixir catifes i coixins, he comprat cabdells i cabdells de llana i penso jugar-hi totes les vacances. I com a cursa de fons hi ha un còmic que fa temps que em ronda, que de mica en mica el vaig escrivint, a veure quan cau.
5
Quins plans de futur tens?
Fer plans en aquests moments em sembla agosaradíssim.