Escola Impremta. Josep Amat

Entrevistes, Producció gràfica

25/11/2020 - Lluc Massaguer

El Josep Amat és llicenciat en Psicologia però fa molts anys que es dedica a la producció gràfica. Arts Gràfiques Orient, impremta de la seva família, va ser referent de laboratori on els i les dissenyadores rebien consell i suport per desenvolupar els seus projectes més innovadors, quant a materialització dels seus conceptes. El Josep ha seguit oferint aquest servei des d’altres impremtes com Vanguard Gràfic

Escola Impremta és un projecte que es va construir en paral·lel a aquesta trajectòria, on es posen en contacte impremtes i escoles públiques de primària, cedint-los material per poder fer tallers i d’altres activitats.

La merma de paper que genera una impremta és molt i molt gran. Què millor que donar un segon ús a aquest material?

Escola Impremta

1
Quin és l’objectiu d’Escola Impremta?

L’objectiu principal és dotar de material a les escoles amb pocs recursos, per tal que puguin fer tots els tallers i activitats necessàries durant l’escolarització. Moltes escoles no tenen accés a comprar material perquè les famílies no poden abonar el cost anual del material que es requeriria.

Escola Meditarrània

També volem fomentar el segon ús. Ensenyar a les nenes i nens que tot el material pot disposar d’una segona vida, que no tot és brossa.

Finalment, al proporcionar-los materials diversos, volem donar suport a la creativitat a les escoles.

2
Com van ser els seus inicis?

Va ser increïble. Tot va començar quan vaig donar un petit material a l’escola de les meves filles i amb aquella petita quantitat van fer una decoració espectacular a tot el centre. Va ser allà quan em vaig adonar del potencial que tenia i em vaig imaginar què passaria si totes les impremtes donessin material d’aquesta mateixa manera.

A partir d’aquell moment va ser com una taca d’oli. El boca-orella va servir perquè en un sol any ja estiguéssim donant material a unes 50 escoles. Al cap de 3 anys ho fèiem a unes 250 escoles.

L’èxit de la iniciativa radicava en com era de senzill i el benefici tan gran que podien tenir les escoles.

3
Quina acollida va tenir el projecte en l’àmbit de la indústria gràfica?

No ha tingut mai gaire ressò ni implicació. La revista del gremi de les arts gràfiques ens va dedicar un article i a la fira del packaging vam tenir oportunitat d’explicar-la. 

Tret d’això no hem sabut mobilitzar el sector per a recolzar-lo.

Escola Mossèn Jacint Verdaguer

4
Teniu dades de quantes impremtes s’han unit al projecte?

Tinc constància d’una sola impremta més que està donant material (Egisa), amb qui ens coordinem per fer les entregues tan efectives com sigui possible.

Vanguard Gràfic

5
Quins plans de futur té el projecte?

La veritat és que no tinc plans al respecte. Aquest és un projecte que va mutant i de cop i volta es converteix en una cosa en la qual no havies pensat. Per exemple, quasi sense voler, hem començat a treballar amb la Fundació Miró per tal de fer tallers d’art, amb el nostre material, amb escoles del barri del museu.

El que sí que m’agradaria és que en un futur hi hagués una xarxa d’impremtes coordinades que cedissin material a escoles. 

Moltes gràcies, Josep!