Estar on vols estar. Violeta Gladstone

Entrevistes

30/10/2020 - Lluc Massaguer

Violeta Gladstone és dissenyadora i creadora d’un estudi que creua allò floral amb el disseny, l’escultura, l’espai i la fotografia.

De naturalesa nòmada i inquieta, ha viscut a Califòrnia, Getxo, Barcelona, ​​Eivissa, Extremadura i Londres. “Un afartament real amb la professió que feia anys que exercia” la va impulsar a dedicar-se al disseny floral.

"Haloween" - Violeta Gladstone. Foto: Serena Morandi
© Serena Morandi

1
Et vas dedicar molts anys al disseny gràfic. Què va passar?

Comencem fort amb l’entrevista! Suposo que aprendre a saber el què NO vols fa que arribis abans al que sí que vols.

Vaig estudiar a Eina i van ser uns bons anys d’exploració i aprenentatge, plenament endinsada en els projectes i en el món de les idees. Mentre estudiava i durant gairebé 15 anys vaig treballar per a diferents estudis o de freelance, però amb el temps notava que cada vegada m’interessava menys i m’avorria enormement.

No em sentia bé fent una cosa que no em feia feliç

En un moment donat, i aprofitant circumstàncies personals, vaig començar a trastejar amb flors i vaig deixar de batallar amb el disseny gràfic. No em sentia bé fent una cosa que no em feia feliç i havent-hi tants bons professionals al món, vaig decidir dedicar-me a una altra cosa. 

Bàsicament, per a mi, el disseny gràfic em resultava molt limitant per a tot el que volia expressar i necessitava explorar nous mitjans.

2
Quan pensem en art floral el tòpic ens llança a imaginar-nos senyores de certa edat creant centres de taula. Però la teva visió de l’art floral és singular És per la teva formació en disseny, o no hi té res a veure?

És cert que aquesta és la primera imatge que ens ve a tots al cap però des de fa uns anys això ja està canviant. Que les flors són boniques és una obvietat i que tenen molts significats també, això em permet poder explicar moltes coses amb les flors i canviar significats al meu gust. 

Quan vaig fins a dalt de feina o quan porto un temps sense fer-ho, crear m’ajuda a centrar-me i a gaudir de les flors i no oblidar-me de per què vaig fer aquest canvi de professió i estic on vull estar.

Violeta Gladstone
© Maria Chi

Crec que la meva formació en disseny gràfic influeix totalment la meva feina floral, ja que em permet mirar més enllà i crear des d’un lloc que dóna importància al color i les formes. Les flors i plantes són una enorme font d’inspiració constant, igual que la música o l’art. Poder barrejar tots aquests coneixements amb les flors com a mitjà és un luxe.

3
Què té l’àmbit floral que t’hagi llançat a dedicar-t’hi?

L’àmbit floral té principalment flors i és l’única raó per la qual m’hi vaig llançar. Encara queda molt camí per recórrer per crear una cultura floral allunyada del tòpic que traginem des de fa anys, no és un sector en què es guanyi bé la vida, ni en què es doni valor al dissenyador, ni en què hi hagi qualitat laboral… Però, són les flors i plantes les que a mi em diuen coses. Tants anys en aquest món m’han fet conèixer-me bé i suposo que aquest fet és provocat pels reptes als quals em posen.

Violeta Gladstone
© Serena Morandi

4
En què estàs treballant ara mateix?

Ara mateix estic treballant com a estilista floral, apropant el món de les flors a àmbits com l’art, la moda, editorials o publicitat. Les flors han estat molt utilitzades en aquests àmbits però és molt recent i encara poc utilitzada la figura de l’estilista floral.

La meva feina és força complexa perquè les flors són elements vius i cal conèixer bé les seves qualitats i potencial. Com responen en un set o com encertar el color segons com després s’editaran les fotos, també he de tenir en compte els seus significats i sobretot respectar els seus temps d’obertura i la seva durabilitat. Això és una cosa que només els estilistes florals podem saber i marca una gran diferència en els resultats finals.

BFW Violeta Gladstone. Foto: Serena Morandi
© Serena Morandi

En l’àmbit personal, cada setmana intento crear, sense cap propòsit en concret. Quan vaig fins a dalt de feina o quan porto un temps sense fer-ho, crear m’ajuda a centrar-me i a gaudir de les flors i no oblidar-me de per què vaig fer aquest canvi de professió i estic on vull estar. Paral·lelament fa temps temps que estic desenvolupant un projecte personal sobre malalties neurològiques i la mort. És una cosa que em toca molt de prop i de vegades és dolorós, per la qual cosa vaig molt a poc a poc.

5
Què t’espera en el futur?

Bona pregunta per al 2020! No tinc ni idea de què m’ofereix el futur, ni la més remota idea. Ara bé, sí que sé el què m’agradaria que m’oferís i no és gaire complex. M’agradaria tenir un estudi enorme al mig del no-res i crear el que em vingui de gust i quan em vingui de gust. Viure envoltada de natura i amb la meva família i gent estimada a prop.

Moltes gràcies, Violeta!