Fer de fotògraf “dominguero”. Karramarro

Entrevistes

18/05/2022 - Lluc Massaguer

Diego Sanz, àlies Karramarro, és dissenyador i deriva entre no-llocs i precioses façanes de comerços locals. És el pare de Txapelpixel i forma part de Vudumedia, estudi de disseny situat a Bilbao. La seva mirada es clava a l’entorn que l’envolta i el fixa en forma de col·lecció fotogràfica al seu compte d’Instagram.

© Karramarro

1/
Què t’atreu de la cara del comerç local que fotografies?

M’interessa retratar un tipus de comerç que va desapareixent i que per mi és una metàfora de l’evolució de la vida del barri i de la ciutat.

M’agrada fotografiar ultramarins, drogueries, sabateries… botigues amb solera plenes de vida on es veu la clientela o els propietaris davant de l’aparador. També fotografio el costat oposat, botigues tancades sense rètols i amb els aparadors tapats, que malauradament cada vegada són més habituals en el paisatge urbà.

© Karramarro

Fa poc vaig publicar un article a El Salto Diario on explico una mica més a fons tot això.

2/
Com neix Txapelpixel i quins camins està agafant?

Va sorgir fa uns 20 anys. Era l’època dels webs en Flash a resolucions de pantalla de riure i l’estètica píxel estava molt en voga. En aquell moment ens feia la sensació que el disseny mirava massa cap al món anglosaxó, per això vaig fer aquest personatge pixelat amb txapela que intentava unir aquest entorn digital amb allò local.

© Karramarro

Solia fer intervencions pel carrer i objectes i els publicava a Fotolog (moment Boomer). La gent que seguia el compte també feia les seves aportacions i ens enviava fotos. Es va editar un llibre de Blur amb tot aquell material.

Txapelpixel – Blur

Avui dia, malgrat que ja no li faig gaire cas, segueix ressorgint per aquí. Quan menys t’ho esperes algú t’envia una foto d’un pastís amb la forma o un amic es fa un tatuatge. Jo de tant en tant segueixo fent les meves ximpleries, sobretot amb tecnologies que van apareixent, com pins tallats amb làser, un tallador de galetes imprès en 3D o filtres d’instagram.

© Karramarro

3/
En què estàs ficat, ara mateix? 

Ara mateix estic dissenyant la imatge per a un parell de festivals de música locals i el Markina Shots, un projecte en què ja portem treballant 17 edicions i que em diverteix molt perquè solem intervenir als cartells a mà.

© Vudumedia

A banda d’això, segueixo fent de fotògraf “dominguero” i treballant en aquests projectes avorrits que els dissenyadors no solem ensenyar a xarxes i amb els que ens guanyem les garrofes.

4/
Quins plans de futur tens?

Mai he sigut gaire de fer plans. Si hi ha alguna cosa que m’agradaria per al futur pròxim és continuar aprenent i continuar jugant.

Moltes gràcies, Diego!