Impresum és una impremta digital i òfset especialitzada en impressió ecològica, papers reciclats i tintes vegetals. Des de València i amb la complicitat de l’estudi Estiu son els editors de la publicació impresa PRINT, des d’on han acostat el públic al món del disseny i la impressió en la part més àmplia d’aquests dos conceptes. Una edició cuidada i plena d’elements –sovint experimentals–, d’aquells que conviden a la col·lecció i a tenir un espai destacat en les estanteries de dissenyadors i dissenyadores.
1/
Com va néixer PRINT i quina dimensió té ara mateix?
PRINT va nàixer en 2020 amb l’excusa del nostre 25 aniversari. Ens feia il·lusió compartir el meravellós univers del paper amb els nostres clients i subscriptors. En un principi contarem amb Diego Obiol d’Estiu per a fer una newsletter xula i ens va proposar fer-la en paper. Al final ens ho quedarem tot… el paper i el online, jajajaja
Al febrer de 2020 va eixir el primer PRINT, com la publicació trimestral en paper de Impresum, i NOPRINT, com a publicació digital que arriba cada mes via mail amb continguts propis als subscriptors de la impremta.
És important explicar que PRINT ha tancat just ara una etapa. En un post que hem publicat en el nostre blog fem un repàs d’estos quatre anys i comptem el relleu a una altra publicació molt similar, LOCAL, que ampliarà el seu camp d’acció més enllà de la il·lustració, el disseny o les arts gràfiques.
2/
Com creieu que impacta l’experiència de rebre una publicació impresa a la bústia de casa en un moment on la newsletter omple les safates de mail d’una manera abrumadora?
Sabem que no hem descobert res. Però en estos temps de velocitat i urgència és sorprenent com una publicació en paper modesta, engrapada i amb 16 o 24 pàgines, ha generat una resposta tan bona per a nosaltres. Supose que eixe és el secret. La gent rep en la bústia de la seua casa una publicació gratis, en paper, i realitzada amb tot el carinyo i afecte que podem donar-li aprofitant els nostres mitjans. Repetisc no hem inventat res. Però funciona.
3/
De vegades el món de la impressió, per la seva vessant tècnica, té poc focus per part de l’àmbit creatiu. Com és l’experiència de divulgar la vostra feina a dissenyadors i dissenyadores?
Portem molts anys treballant amb grandíssims professionals. Som molt afortunats en això. I sabem de la importància d’eixa connexió. Ens encanta rebre a professionals que arriben amb un treball i formar part d’eixe procés creatiu amb la part que ens toca. Ajudant, secundant i aconsellant sobre els papers i acabats adeqüats per a eixe encàrrec. Crec que és inevitable per a nosaltres la faceta d’acompanyament i divulgació en les arts gràfiques.
4/
En què esteu treballant, ara mateix?
Els ritmes de la impremta són prou trepidants i a més, moltes vegades no es poden comptar els treballs que estan en marxa. Ara mateix estem amb bastants feines. Hi ha un, un llibre, que ens fa especial il·lusió perquè és un projecte molt interessant sobre un grup d’habitatges que es va gestar en els anys 70 en el barri de la Malva-rosa de València a través de processos participatius. Recull les vivències i relats d’un grup de veïnes que habiten en estes finques cooperatives i estem ara mateix amb el llibre en producció.
A nivell intern estem renovant la nostra imatge aplicant-la al nostre mostrari de papers. I com t’explicava ja amb LOCAL, la nova publicació.
5/
Quins plans de futur teniu?
Buff… Gran pregunta. Som una empresa xicoteta, però això no lleva que tenim objectius clars. Som conscients que tot ens porta al fet que la nostra impremta genere impacte positiu en tot el que fa. Hem crescut en els últims tres anys, però veniem d’un decreixement, ens agrada estar preparats per a les dos coses.
Ens preocupa la crisi de “tot” que estem vivint —i ja patint—. Com ja sabràs apostem per projectes impresos que seguixen un desenvolupament el més ecològic possible en tot el seu procés productiu: des de l’ús de matèries primeres certificades FSC o 100% reciclades a les planxes sense processament químic, passant per l’aplicació de tintes de base vegetal en impressió offset.
Com a conseqüència lògica de tot això volíem completar el nostre procés de producció aconseguint reduir, en la mesura que siga possible, el consum energètic extern.
Tenim dues naus amb teulades plenes de plaques solars, però encara tenim lloc. Així que que anem pel 100% d’autoconsum i us ho explicarem de nou. 😉