Posar en joc l’objecte. Laia Guarro

Entrevistes

23/06/2021 - Lluc Massaguer

La Laia Guarro va estudiar Enginyeria Tècnica Industrial i Disseny Industrial mentre treballava a la fàbrica de mobles de la seva família. Després es va formar en disseny gràfic i des de fa uns anys té estudi propi a Barcelona.

Opticks - Laia Guarro
© Laia Guarro

Treballa des del seu local a Gràcia i s’hi sent com a casa. És una apassionada dels materials i els seus processos de transformació, fet que la porta a desenvolupar projectes amb una sensibilitat especial pel paper, la tinta i els processos de producció.

Opticks - Laia Guarro
© Laia Guarro

1
Què uneix l’enginyeria tècnica amb el disseny que practiques des de l’estudi?

Gran part dels projectes que desenvolupem a l’estudi són projectes editorials; publicacions impreses com llibres, revistes o catàlegs. Però curiosament el disseny editorial s’apropa al disseny industrial perquè ràpidament entra en joc l’objecte i comencem a parlar de volums, materials, processos, acabats… aspectes inherents al disseny industrial.

Estudiar Enginyeria Tècnica en Disseny Industrial em va acostar al vessant més tècnic i de processos que requereix el disseny editorial i em va fer despertar una curiositat permanent per saber com es fabriquen les coses. 

2
Quina importància creus que té el procés de producció en un projecte de disseny? 

El procés de producció és la clau per un bon resultat final. Una mala producció (impressió, manipulat…) pot desmerèixer tot el projecte. Per això és tan important conèixer els processos de producció i supervisar-los en totes les seves etapes. 

Antoni Muntades: Reflexiones sobre la metodologia del proyecto - Laia Guarro
© Laia Guarro

És una de les parts del procés que més m’agrada. Soc molt curiosa i m’agrada veure com es produeixen les peces que estem gestant a l’estudi. És tan intens aquest interès, que en alguns projectes, intentem produir-los dins del mateix estudi. Clarament són projectes de petit tiratge, amb impressions casolanes i artesanals, però que m’ajuden a connectar amb mi mateixa i formar part, des de l’inici fins al final, d’aquella peça.

3
Com és la teva relació amb la impremta?

Treballo i he treballat amb unes quantes impremtes diferents i, generalment, no els agrada gaire que estiguem allà, olorant tinta i mirant com treballen. Són molt tancats. Però afortunadament, en el meu recorregut professional m’he trobat amb les noies de 9.disseny, que entenen aquesta necessitat de viure tot el procés.

Per mi elles ho són tot. Els ho pregunto tot. I sempre que puc m’escapo al seu taller.

4
En què estàs treballant, ara mateix?

Ara mateix estic treballant en un dels projectes més importants que m’han encarregat mai: la nova identitat del Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona.

Hem presentat la precampanya “Reset Santa Mònica” i el proper 24 de setembre (2021) veurà la llum la nova identitat que estem treballant. Fins aleshores serà una sorpresa.

Reset Santa Mònica - Laia Guarro
© Laia Guarro

Es nota la seva dimensió, responsabilitat social i projecció dins l’esfera cultural de la ciutat. I tot i que això en certs moments pot aclaparar, realment ho estic gaudint!

Estem en un punt molt processual del projecte, amb un vessant col·lectiu i participatiu amb els i les artistes del centre molt potent, que a mi i a tot l’equip de l’estudi ens està enriquint molt.

Reset Santa Mònica - Laia Guarro
© Laia Guarro

També estem treballant en un nou projecte editorial, enfocat a maternitats i paternitats conscients. Un projecte que em ve molt de gust, perquè personalment m’interpel·la i soc el target ideal!

5
Quins plans de futur tens?

La veritat és que no en tinc gaire. Penso més amb els plans de futur en l’àmbit familiar que en l’estudi. 

El que vull és poder seguir venint cada dia a l’estudi, treballar amb projectes en els quals puc aportar el meu granet i amb persones que valoren la nostra feina. La resta ja s’anirà fent.

El que sí que m’agradaria és, a poc a poc, anar fent més projectes propis o inclús, poder editar-los. Però temps al temps.

Moltes gràcies, Laia!