Javier de Riba és artista visual i membre de Reskate Studio. Sovint treballa sobre espais públics mitjançant accions de gran format que volen fer variar la percepció d’aquests llocs. Ho ha fet arreu del món, des de Barcelona a Shenzen, passant per Donostia, les Illes Azores o Viena, entre d’altres. La seva obra sempre és espectacularment poètica.
1/
Què t’atrau d’intervenir en l’espai públic?
És una manera de reivindicar-lo com a lloc de trobada. Ha de ser un espai de diversitat i emprant-lo és com protegim el seu ús. Malauradament, la tendència de les administracions és a neutralitzar-lo i privatitzar-lo. És per això que l’acció de posar-hi color o compartir missatges en favor del bé col·lectiu ha de ser constant.
2/
Fa temps que treballes en la sèrie Floors en espais abandonats. Com sorgeix aquest projecte i què vol transmetre?
Va sorgir pintant un mural amb Reskate als Encants Vells, just quan els van enderrocar. Sota del nostre mur hi havia encara les rajoles del que havia sigut un espai interior i em va semblar interessant pintar-les imitant la gràfica dels terres hidràulics.
Aquesta acció va posar de manifest com l’estètica pot atraure la mirada a aquests espais “lletjos”. És increïble la d’espais en desús que tenim al nostre voltant i com això xoca directament amb la necessitat d’utilitzar-los.
Aquest projecte té una variant amb tallers participatius en el que pintem el carrer. Em sembla una manera molt directa de reconquerir l’espai públic, a més a més amb una estètica molt lligada al que entenem en els Països Catalans com a llar. Els veïns són els que pinten i fa que se sentin més seu l’espai públic.
3/
Amb Reskate Studio esteu intervenint amb una sèrie de murals que tenen una segona lectura quan la llum se’n va. Com reacciona la ciutadania en descobrir els missatges que hi estan amagats?
Més que una segona lectura apareix l'”altra cara de la mateixa moneda”. És un projecte en el qual relacionem dos elements per explicar un fet o història de l’entorn en el qual treballem. Sovint la relació entre aquests dos elements no és evident, i així ho preferim.
Creiem que és important generar preguntes i que es debati sobre el missatge. Nosaltres partim d’un missatge a comunicar, però està clar que tot depèn de la capacitat d’interpretació i dels referents amb els quals ho relaciona cada ciutadà en veure el mural.
El més enriquidor és rebre noves interpretacions d’allò que fem. En apagar-se la llum sempre hi ha un moment de sorpresa, en el que es posa de manifest que faltava informació.
4/
En què estàs treballant, ara mateix?
Estic començant a recopilar i ordenar tota la feina generada amb el projecte Floors i intervencions similars per fer-ne un llibre. Al cap i a la fi, de treballar a l’espai públic només en queda el record i la documentació de cada acció. Tinc moltes ganes de donar-l’hi forma, però és una feinada.
Amb Reskate, juntament amb la minuskula, anem desenvolupant en paral·lel els nostres dos grans projectes: Harreman (murals fotoluminescents) i Reaction (Murals amb estètica retro-publicitaria). Estem constantment buscant noves localitzacions.
A veure si aconseguim d’una vegada pintar-ne a Barcelona un de gran!
5/
Quins plans de futur tens?
Acabar el que he començat i a veure què va sortint, mai se sap!