Saber d’on venim. Vicent Almiñana

Entrevistes

24/02/2021 - Lluc Massaguer

El Vicent Almiñana és dissenyador gràfic, docent i comissari d’exposicions. Els darrers anys ha estat el responsable de l’espai “Mestres del Blanc” al Festival BLANC, on ha pogut entrevistar a professionals del disseny com Toni Miserachs, Óscar Mariné, Jordi Pericot o Enric Huguet, entre d’altres.

És coautor del llibre ORIGINAL Cruz Novillo, una publicació que aproxima la figura de José María Cruz Novillo en el camp de la identitat visual.

ORIGINAL Cruz Novillo (2016). Irene Serrano + Vicent Almiñana.
ORIGINAL Cruz Novillo (2016). Irene Serrano + Vicent Almiñana <Conjunto>.
ORIGINAL Cruz Novillo (2016). Irene Serrano + Vicent Almiñana.
ORIGINAL Cruz Novillo (2016). Irene Serrano + Vicent Almiñana <Conjunto>.

1
Què et va fer viatjar del teu País Valencià natal a Barcelona, on encara vius? Què buscaves? Ho vas trobar?

Des de xicotet he tingut la mirada posada en aquesta terra i no sabria dir quan va començar aquesta fixació. Era comú trobar als concerts que volia veure, les exposicions, les conferències i esdeveniments de tota mena, la referència de la ciutat comtal. Sempre ho veia a tot arreu… Barcelona, Barcelona, Barcelona. Amb la meva formació com a dissenyador gràfic aquest interès va anar en augment.

Blanc! 2019 - Jordi Pericot, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.
Blanc! 2019 – Jordi Pericot, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.

Sense història no sabem d’on venim i tampoc cap on hem d’anar.

El 2012, l’any següent de lliurar el meu projecte final, vaig voler provar sort i començar la meva trajectòria en la ciutat que admiro tant. Un plaer ser ciutadà d’un lloc amb riquesa cultural i històricament referent de l’art i del disseny –evidentment, no m’oblido d’on vinc i on vaig néixer. Xàtiva, “el cor de la Costera”–.

2
Has tingut la gran sort d’endinsar-te, de la mà dels i les mateixes protagonistes, a les vides de pioners i pioneres del disseny gràfic. Com ha estat aquesta experiència?

Fascinant! Molt més que una experiència. M’atreviria a dir que molts moments tinc el privilegi d’assistir a unes masterclass úniques. És molt màgic tot el que passa en aquests encontres, com van evolucionant aquestes relacions cap a la simpatia.

He conegut grandíssimes persones que a més a més han fet carrera en disseny

Totes han acabat en una bona amistat passat el nostre principal pretext. Mantenim el contacte i vaig parlant amb ells sempre que tenim ocasió, generalment per compartir inquietuds i conèixer com ens trobem.

Blanc! 2020 - Toni Miserachs, Mestra del Blanc. Foto: Marina Roca.
Blanc! 2020 – Toni Miserachs, Mestra del Blanc. Foto: Marina Roca.

Estaré eternament agraït per tot el que han compartit amb mi, de forma desinteressada i plena d’humilitat. He après molt més que de l’ofici i de les seves respectives trajectòries en aquests mestratges, he conegut grandíssimes persones que a més a més han fet carrera en disseny.

Blanc! 2017 - Enric Huguet, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.
Blanc! 2017 – Enric Huguet, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.

3
Per què creus que és important mirar enrere i conèixer la història del disseny?

És inqüestionable. Sense història no sabem d’on venim i tampoc cap on hem d’anar. Què s’ha fet bé i on hem de millorar. Existeix el disseny per fer la vida millor a les persones, per pura funcionalitat. Llavors… per què no esbrinar què s’ha fet per saber com contribuir-hi?

Blanc! 2017 - Enric Huguet, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.
Blanc! 2017 – Enric Huguet, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.

La història ens permet fer un repàs als diferents corrents culturals per a entendre el disseny com a motor d’una societat en continu desenvolupament. La memòria històrica i els testimonis ens obrin camí, nosaltres el continuem.

4
En què estàs treballant, ara mateix?

Compagino impartir classes d’història de l’art i el disseny amb el treball com a dissenyador independent. Participo en diversos projectes simultàniament, però gaudeixo dels que puc tractar amb cura, respecte i rigorositat.

La memòria històrica i els testimonis ens obrin camí, nosaltres el continuem.

Museu del Disseny de Barcelona, 2018 - Cruz Novillo, Cicle de Conferències. Foto: Bonastre.
Museu del Disseny de Barcelona, 2018 – Cruz Novillo, Cicle de Conferències. Foto: Bonastre.

Fa poques setmanes, m’he posat en contacte amb el pròxim personatge per homenatjar a la secció Mestres del Blanc! Estic esperant si tira endavant una altra col·laboració que m’il·lusiona moltíssim, també vinculada a un pioner del disseny espanyol.

5
Quins plans de futur tens?

Soc molt inquiet i somiador, m’agrada imaginar-me en diferentes situacions possibles, però a la vegada intento estar concentrat amb allò que porto entre mans i un cop visualitzo el final, planifico el següent pas.

Blanc! 2019 - Jordi Pericot, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.
Blanc! 2019 – Jordi Pericot, Mestre del Blanc. Foto: Bonastre.

És allà on tinc la família i grans amics, l’olor de pólvora i el gust de socarrat.

Sembla que de moment em quedo a Barcelona un temps més… hehehe, però qui sap si un dia torno cap a la terreta. L’escena al meu país cada vegada està més forta en els darrers anys. La comunitat del disseny valencià està agafant protagonisme i majors iniciatives. Un clar exemple és el World Design Capital Valencia 2022.

Per altra banda, és allà on tinc la família i grans amics, l’olor de pólvora i el gust de socarrat.

Moltes gràcies, Vicent!