El Vicent Almiñana és dissenyador gràfic, docent i comissari d’exposicions. Els darrers anys ha estat el responsable de l’espai “Mestres del Blanc” al Festival BLANC, on ha pogut entrevistar a professionals del disseny com Toni Miserachs, Óscar Mariné, Jordi Pericot o Enric Huguet, entre d’altres.
És coautor del llibre ORIGINAL Cruz Novillo, una publicació que aproxima la figura de José María Cruz Novillo en el camp de la identitat visual.
1
Què et va fer viatjar del teu País Valencià natal a Barcelona, on encara vius? Què buscaves? Ho vas trobar?
Des de xicotet he tingut la mirada posada en aquesta terra i no sabria dir quan va començar aquesta fixació. Era comú trobar als concerts que volia veure, les exposicions, les conferències i esdeveniments de tota mena, la referència de la ciutat comtal. Sempre ho veia a tot arreu… Barcelona, Barcelona, Barcelona. Amb la meva formació com a dissenyador gràfic aquest interès va anar en augment.
Sense història no sabem d’on venim i tampoc cap on hem d’anar.
El 2012, l’any següent de lliurar el meu projecte final, vaig voler provar sort i començar la meva trajectòria en la ciutat que admiro tant. Un plaer ser ciutadà d’un lloc amb riquesa cultural i històricament referent de l’art i del disseny –evidentment, no m’oblido d’on vinc i on vaig néixer. Xàtiva, “el cor de la Costera”–.
2
Has tingut la gran sort d’endinsar-te, de la mà dels i les mateixes protagonistes, a les vides de pioners i pioneres del disseny gràfic. Com ha estat aquesta experiència?
Fascinant! Molt més que una experiència. M’atreviria a dir que molts moments tinc el privilegi d’assistir a unes masterclass úniques. És molt màgic tot el que passa en aquests encontres, com van evolucionant aquestes relacions cap a la simpatia.
He conegut grandíssimes persones que a més a més han fet carrera en disseny
Totes han acabat en una bona amistat passat el nostre principal pretext. Mantenim el contacte i vaig parlant amb ells sempre que tenim ocasió, generalment per compartir inquietuds i conèixer com ens trobem.
Estaré eternament agraït per tot el que han compartit amb mi, de forma desinteressada i plena d’humilitat. He après molt més que de l’ofici i de les seves respectives trajectòries en aquests mestratges, he conegut grandíssimes persones que a més a més han fet carrera en disseny.
3
Per què creus que és important mirar enrere i conèixer la història del disseny?
És inqüestionable. Sense història no sabem d’on venim i tampoc cap on hem d’anar. Què s’ha fet bé i on hem de millorar. Existeix el disseny per fer la vida millor a les persones, per pura funcionalitat. Llavors… per què no esbrinar què s’ha fet per saber com contribuir-hi?
La història ens permet fer un repàs als diferents corrents culturals per a entendre el disseny com a motor d’una societat en continu desenvolupament. La memòria històrica i els testimonis ens obrin camí, nosaltres el continuem.
4
En què estàs treballant, ara mateix?
Compagino impartir classes d’història de l’art i el disseny amb el treball com a dissenyador independent. Participo en diversos projectes simultàniament, però gaudeixo dels que puc tractar amb cura, respecte i rigorositat.
La memòria històrica i els testimonis ens obrin camí, nosaltres el continuem.
Fa poques setmanes, m’he posat en contacte amb el pròxim personatge per homenatjar a la secció Mestres del Blanc! Estic esperant si tira endavant una altra col·laboració que m’il·lusiona moltíssim, també vinculada a un pioner del disseny espanyol.
5
Quins plans de futur tens?
Soc molt inquiet i somiador, m’agrada imaginar-me en diferentes situacions possibles, però a la vegada intento estar concentrat amb allò que porto entre mans i un cop visualitzo el final, planifico el següent pas.
És allà on tinc la família i grans amics, l’olor de pólvora i el gust de socarrat.
Sembla que de moment em quedo a Barcelona un temps més… hehehe, però qui sap si un dia torno cap a la terreta. L’escena al meu país cada vegada està més forta en els darrers anys. La comunitat del disseny valencià està agafant protagonisme i majors iniciatives. Un clar exemple és el World Design Capital Valencia 2022.
Per altra banda, és allà on tinc la família i grans amics, l’olor de pólvora i el gust de socarrat.