Unir polaritats. Victoria Villasana

Entrevistes

13/04/2023 - Lluc Massaguer

La Victoria Villasana és artista tèxtil que crea, a cavall entre Mèxic i Anglaterra, instal·lacions i peces d’art urbà, homenatjant personatges decisius en la història i de la seva història.

Teixeix fils de colors sobre fotografia, amb la sensibilitat i la bellesa de la imprecisió, inspirant-se en l’artesania tradicional mexicana amb un color i textures que emocionen.

© Victoria Villasana

1/
Quin és el propòsit de la teva obra, més enllà de l’artístic o de connexió amb la bellesa?

La meva intenció és crear i compartir imatges amb històries que generin un sentit de pertinença, de connexió més enllà de les nostres diferències, utilitzant un mitjà molt tradicional de la meva cultura com és el tèxtil, però portant-lo a una plataforma més contemporània on es pugui obrir un diàleg en el context social actual.

© Victoria Villasana

2/
Què et va fer unir fotografia i teixit per crear les peces que crees?

M’interessa molt trobar un punt on es puguin unir les polaritats, en el meu cas unint dos mitjans (tèxtil i fotografia) que es contradiuen, però que en unir-los es complementen i creen un diàleg diferent.

Al principi no va ser un procés intel·lectual, no va ser planejat, va ser un procés molt intuïtiu i orgànic que amb el temps vaig poder fer servir per contextualitzar idees més concretes.

© Victoria Villasana

3/
En què estàs treballant, ara mateix?

Estic treballant en un projecte col·laboratiu amb comunitats de dones a Oaxaca i una amiga fotògrafa.

© Victoria Villasana

4/
Quins plans de futur tens? 

M’agradaria crear espais on la gent pugui explorar més la seva creativitat mitjançant el tacte i la comunitat. Sento que és molt important que els nens no perdin el procés creatiu tàctil.

Per mi, crear alguna cosa amb les mans ens ajuda a connectar-nos amb el nostre ésser més pur, ens ajuda a curar i transmutar emocions que produeixen canvis en les persones i el món.

¡Muchas gracias, Victoria!