Hamburgueses que visibilitzen l’invisible

Producció gràfica

18/02/2021 - Lluc Massaguer

Sovint des del disseny es pensa en els acabats en producció gràfica (stampings, plastificats, relleus, reserves UV…) com un complement estètic, que afegeix un valor tàctil al resultat final.

Sempre que parlo de projectes aquí a La Màcula, dic que qualsevol decisió tècnica, o referida a la producció, comunica i pot (i ha de) afegir un valor important al resultat final, així com intensificar el concepte de disseny que conté.

Wimpy

En aquest cas, recordo una campanya de Wimpy, una marca de fast food a Sud Àfrica, que va crear un menú braille per fer un gest de complicitat directe a persones amb dificultats visuals.

Posar-nos en la pell d’aquells i aquelles que es troben en aquesta situació cada minut de la seva vida.

Una de les coses que m’agrada d’aquest projecte és que està dirigit únicament a un col·lectiu minoritari, deixant de banda a la resta de població. No és que em sembli bé la “discriminació” de cap tipus, evidentment, però crec que, de tant en tant, que la majoria de població necessitem ajuda extra (subtítols) per entendre un missatge, perquè no sabem llegir braille, ens fa posar a la pell d’aquells i aquelles que es troben en aquesta situació cada minut de la seva vida.

Wimpy

Tècnicament s’utilitzen llavors de sèsam, col·locades minuciosament abans que la massa del pa entri al forn, per crear el relleu necessari per la seva lectura amb la punta dels dits de la persona usuària.

Una campanya divertida, memorable i que, sobretot, visibilitza un col·lectiu minoritari, però no per això invisible.