Paper de merda per a un temps de merda

Producció gràfica

25/03/2021 - Lluc Massaguer

El paper de fabricació artesana pot prendre moltes formes. El fet que es produeixi a mà comporta que es pugui experimentar molt més en els seus ingredients, textures i formats.

Sastres paperers són artesans del paper amb taller a Banyoles i creen paper de tota mena, a partir de fibres vegetals, de baix impacte mediambiental i de proximitat.

Dung paper

Durant l’inici de la pandèmia, tot experimentant, van crear “dung paper“, un suport amb base de fems d’ase català, un animal que està al límit del risc d’extinció. A Sri Lanka fa temps que en fabriquen amb femta d’elefant, fet que va inspirar a aquests paperers catalans.

El fet que l’animal ja hagi fet gran part (si no tota) del procés de triturat de les fibres vegetals (de qualitat) que ingereix, comporta que aquests artesans ja tinguin mitja feina feta.

El paper té un color marronós, és apte per a imprimir i el fabriquen en diferents gramatges. No sé si manté l’olor o si et pots arribar a abstreure dels ingredients que conformen aquest suport, però el que està clar és que són conseqüents amb el seu lema: “un paper de merda per a un temps de merda”.

Veure vídeo Paper amb femta d’ase, de Banyoles al món” de TV3.