Comanegra va posar a la venda, el passat 6 de febrer, el llibre Bibliofàgia. Conte essencial, de Màrius Serra. Es tracta d’un llibre comestible i sense gluten.
El fet que es pugui menjar no és un caprici, sinó que és una característica imprescindible per acomplir la seva funció: poder-lo vendre un dissabte en una parada d’alimentació. En una de les etapes de desescalada-contenció-restriccions o com n’hi diguem ara, en què els dissabtes no es poden obrir les llibreries, es van inventar un llibre que es pogués vendre com a aliment, un bé visiblement essencial. Una reivindicació del valor de la cultura.
La publicació, en impressió digital (amb tintes comestibles), de 10 pàgines, d’un format molt semblant a un DIN A5 i amb una tirada de 100 exemplars, només es va poder adquirir durant l’acte de protesta de dissabte 6 de febrer a la Fàbrica Lehmann.
Irene Guardiola, directora d’art i producció de Comanegra, em va explicar que la ideació va ser un procés exprés. La idea la van tenir un divendres i aquell mateix dia van trobar la manera de produir-lo. En Màrius Serra va escriure el conte en un cap de setmana, la Irene el va dissenyar i maquetar el dilluns i aquella mateixa tarda enviaven les arts finals a producció. Una setmana més tard el llibre arribava a l’editorial.
Van ser pràctics i es van adaptar a les circumstàncies que requerien desenvolupar un concepte com aquell. De seguida van pensar en el paper d’arròs (aquest que s’utilitza per pastisseria i en el qual s’imprimeix tinta comestible).
La proposta els limitava en dues coses: només podien imprimir a una cara, ja que el suport té un alt nivell de transparència, i amb el temps (i cost) que disposaven se’ls feia complicat enquadernar-lo.
No van poder fer proves d’impressió i van anar a cegues, però l’empresa malaguenya DolceNova, que els va produir, va fer les indicacions pertinents i van arribar al resultat que esperaven, de manera més que satisfactòria.
Gràcies, Irene Guardiola, per respondre’m tots els dubtes 🙂