La repetició com a “mindfulness”. Javi Fernández

Entrevistes

21/12/2022 - Lluc Massaguer

El Javi Fernández és dissenyador i, actualment, també mestre de taller al taller de creació gràfica d’EINA. Es mou entre papers, tintes, emulsions fotosensibles i aguanta la pantalla amb el cap mentre imprimeix. Entoma els projectes personals com si fossin professionals i a l’inrevés. Disseny, impressió i alegria s’uneixen per entintar el què faci falta.

© Javi Fernández

1/
Què hi ha entre tintes i paper que t’enganxi?

No t’ho sabria dir ben bé… ja no és només el treball manual, el tacar-te (o intentar no tacar-te), la multiplicitat, la repetició que no deixa de ser una mena de “mindfulness” per a mi; és l’ambient del taller, l’espai i el temps que hi dediques, que em va enganxar des del segon any de carrera i mai no n’he marxat. 

© Javi Fernández & Andrea Bilbao

2/
Quina part pren la docència en els teus interessos professionals?

A escala professional tinc diverses inquietuds i interessos, però és veritat que, inconscientment, crec que sempre acabo vinculant el que faig amb l’aspecte docent.

Crec que, en general a la vida i especialment en el món creatiu, és de vital importància compartir, i per a mi la docència no deixa de ser això. És compartir coneixements i experiències, no només del docent cap a l’alumne, sinó de manera bidireccional.

© Javi Fernández

El fet de compartir projectes i processos amb persones que estan aprenent i experimentant en la seva formació et permet, a més d’ajudar en el procés d’aprenentatge, aprendre constantment coses noves. Et fica en un bucle d’estar buscant solucions a problemes de situacions plantejades des de punts de vista o mentalitats molt diferents del propi. És un món molt enriquidor i agraït. 

3/
Durant un temps vas treballar a l’arxiu de Colita. Què t’hi va portar i com va ser l’experiència?

Vaig estar dos anys treballant a l’estudi d’en Francesc Polop, representant i gestor de l’Arxiu Colita fotografia. Aquesta experiència ha estat molt rellevant per a mi, tant en l’àmbit professional com personal.

© Arxiu Colita Fotografia

Amb en Francesc i la Colita he après moltes coses, he vist de primera mà gent que treballa amb passió pel que fa, amb molta professionalitat, però sense oblidar mai que el més important és divertir-se i gaudir del que estàs fent.

Vaig fer una immersió total en una Barcelona, per a mi desconeguda, a força de fer llibres, muntar exposicions, digitalitzar i restaurar l’Arxiu de la Colita, mentre ella i en Francesc m’explicaven anècdotes i històries de tota mena.

Vaig aprendre la importància d’acompanyar sempre la teva feina d’una factura i de fer respectar els drets dels creatius i artistes.

Amb ells he après a treballar sent fidel als meus valors i m’he emportat unes persones meravelloses que, a més de ser bons professionals són això, bones persones. 

4/
En què estàs treballant, ara mateix?

Ara mateix compagino la meva feina principal com un dels mestres de taller del Taller de Creació Gràfica d’EINA, amb projectes i activitats freelance de tota mena.

Treballo en projectes com a dissenyador gràfic, com per exemple l’últim amb l’il·lustrador Javier Navarro “El dios de los tres” per la campanya de l’Ajuntament “L’Orgullosa Barcelona” el passat mes de l’orgull LGTBIQ+. També he treballat com a estampador, com per exemple amb Jumbo Press, pel seu llibre “Bubblegum vol.3”, pel qual vaig serigrafiar les portades.

A més de tot això, estic desenvolupant, juntament amb els meus companys del taller, la iniciativa EINA Edit, un projecte editorial emergent gestat al Taller de Creació Gràfica d’EINA. Es proposa com un espai de producció d’obra gràfica, principalment analògica, i amb una voluntat especulativa. Es tracta d’un projecte amb el qual vam estar presents la passada edició d’ArtsLibris Barcelona, editant obra de l’artista Regina Gimenez i el tipògraf Andreu Balius. Amb aquest últim anirem a ArtsLibris ARCO, on presentarem dues noves edicions de la Lola Lasurt i l’Asier Mendizábal. 

5/
Quins plans de futur tens?

Doncs m’encanta treballar en l’àmbit docent i també m’encanta treballar amb artistes i creatius, acompanyant-los en el desenvolupament i la producció de les seves obres per després moure-les en fires, galeries i exposicions.

© Javi Fernández

M’agradaria seguir per aquest camí, seguir formant-me en aquest àmbit i veure on em porta tot plegat. Tot això sense oblidar-me mai, com em van ensenyar en Francesc i la Colita, de divertir-me. 

Moltes gràcies, Javi!