Buscar el tresor. Nuria Montoro (Zombie Graphics)

Entrevistes

30/06/2021 - Lluc Massaguer

Zombie Graphics és un projecte creat per Nuria Montoro, dissenyadora gràfica granadina, que va sorgir del seu Treball Final de Grau.

En el seu compte d’Instagram, “igual que els zombies reviuen, ressusciten els packagings que “van morir” en el passat”, una barreja de nostàlgia i curiositat que és la delícia d’aquells i aquelles que ja tenim una edat.

Colon - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

1
Què t’atreu del packaging d’una època que no has viscut?

El que més valoro és que mai deixen de sorprendre, cada envàs que treballo té alguna cosa especial. Podria dir que és la puresa amb què es va dissenyar, allunyada de les tecnologies i eines de les quals avui disposem.

Fogo - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

M’agradaria que fos una bona pàgina de referència per a tots els que treballen en l’àmbit gràfic, sense posar límits geogràfics

Si ens situem en els anys cinquanta o seixanta podem observar com eren els processos manuals en els quals es feia servir molt més temps i dedicació. Els dissenys, per dir-ho així, eren més purs, l’ús dels colors i les tipografies eren protagonistes, posant el focus en la utilitat i descripció molt breu del producte i, no en la seva informació addicional, tal com passa ara.

Maizavena - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

Els missatges eren molt més directes i sense tanta informació excessiva a les etiquetes.

2
El que veiem és una direcció d’art i comissariat acuradíssim, però, darrere hi deu haver una part de documentació important. Quin pes té aquesta fase d’investigació i com la desenvolupes?

Abans de res, he de dir que no per ser un envàs antic ja val la pena treballar-lo. Abans he de buscar els que cregui convenients per al projecte. Igual que ara, hi ha dissenys més o menys funcionals, abans també es donava el cas.

La meva tasca principal és més aviat la de “buscar el tresor”.

Fanta - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

Darrere d’aquest projecte vaig estar documentant-me amb diversos llibres, per entendre què passava en l’àmbit gràfic de principis de segle XX. Vaig estudiar el llibre “Pioneros del Diseño Gráfico en España”, d’Emilio Gil, i vaig comprendre tot el que va succeir i com es va desenvolupar la professió del disseny gràfic al nostre País. Això em va fer veure la bellesa i puresa dels envasos que treballo

3
Com recopileu el material que fotografieu?

Hi ha moltes formes de fer-ho, tenint en compte que els envasos són escassos perquè la majoria no són valorats i se solen perdre o llençar.

La meva tasca principal és més aviat la de “buscar el tresor”.

Linimento de Sloan - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

Com? Els demano a familiars, amics, vaig per les botigues més antigues demanant si en tenen alguns de guardats (i amb molta sort en tenen algun).

4
En què estàs treballant ara mateix?

Cola-Cao - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

Zombie Graphics és un projecte personal a part de la meva feina actual. Ara mateix estic treballant amb el meu company Jumo Avilés en la identitat, packaging i fotografia per a una empresa que es dedica a fer productes de llar artesans amb fusta d’olivera, anomenada “El Arte del Olivo”. És un projecte molt enriquidor i satisfactori, en el qual ens posem en contacte amb la natura i la tranquil·litat que ens dona.

Treballant per a empreses amb valors compromeses amb el respecte i admiració que es mereix el nostre entorn rural.

5
Quins plans de futur tens?

M’agradaria que Zombie Graphics seguís trobant aquests “tresors” i fos una bona pàgina de referència per a tots els que treballen en l’àmbit gràfic, sense posar límits geogràfics. I qui sap, igual es pot estendre d’alguna altra manera, això ho deixo sempre obert.

Titan - Zombie Graphics
© Zombie Graphics

Moltes gràcies, Nuria!