Creativitat dins la producció. 27lletres

Entrevistes

25/05/2021 - Lluc Massaguer

La Marta Montes i l’Enric Saiz són els fundadors de 27lletres, dissenyadors de producte, professió a la qual sumen, entre tots dos, l’interiorisme, el packaging, la docència, les Belles Arts, el dibuix, el surf i l’amor per la tipografia. 

1
Què us va portar a muntar un projecte com 27lletres?

Com a creatius, plantejar el teu propi camí és sempre una quimera recurrent. Tots dos ja teníem certa experiència en diferents empreses i estudis com per voler i poder fer el nostre propi projecte. 

El concepte original el va arrencar la Marta i fins aleshores compartim el concepte i el fem créixer. Muta i es transforma però l’essència creativa cada cop està més present. 

Aquest any pandèmic l’hem aprofitat per fer un esforç immesurable que ara ens està donant els fruits.

Sense adonar-nos-en (o sí) vam englobar tot allò que havíem estudiat i treballat, i que fins ara semblava que no tenia relació. Tot el que ens agradava, l’art, el disseny, l’interiorisme i, evidentment, la tipografia.

Entre els dos hem anat perfilant el projecte de 27Lletres al que som ara, però no ben bé –encara– al que ens agradaria ser.

HOLA - 27lletres
© 27lletres

2
Quanta part de conceptualització i quanta de taller tenen els vostres projectes?

Venim d’uns començaments imperfectes on el taller va agafar protagonisme. El dia a dia ens va posicionar com a productors però, per sort, hem aconseguit invertir la balança.

Bebubble Vallformosa 27lletres
© 27lletres

Portem un parell d’anys fent coses molt focalitzades en donar una altra imatge. I aquest any pandèmic l’hem aprofitat per fer un esforç immesurable que ara ens està donant els fruits.

27lletres - Foto: Toni Garcia Camps
© 27lletres. Foto: Toni Garcia Camps

En un context de crisi, replantejar la creativitat dins la producció va ser un èxit. 

Hem creat projectes del no-res, autocampanyes, participat en festivals de llum, d’art urbà, etc. Tot per mostrar una feina que estava completament tapada sota la producció. 

Avui en dia 27lletres es suporta en tres potes: la conceptualització, la gestió i la producció. En un context de crisi, replantejar la creativitat dins la producció va ser un èxit. 

Júlia Bonet - 27lletres
© 27lletres

3
Darrerament heu sortit del taller per crear la campanya “Ves a la merda”, que heu desenvolupat d’inici a fi (si n’hi ha) i que ha tingut molt ressò. Com ha estat la part concreta de disseny, en aquest cas?

El confinament ens va deixar molt de temps lliure per pensar i madurar una idea que portava temps als nostres caps. Vam decidir engegar-la. I el fet de no tenir client ens ha permès tenir menys filtres socialment correctes. Aquest és l’èxit de la campanya. Pensar en un missatge clar i directe, tant en semàntica, com en disseny i en forma, és el que li ha donat aquesta efectivitat.

La part més interessant, enriquidora i divertida, ha estat la creació mateixa de la campanya com a exercici de branding i disseny estratègic. Tant les formes de disseny resultants com la part gràfica, la creació d’una tipografia volumètrica i el marcador, són peces que ens han servit per vehicular aquesta peculiar campanya.

El fet de no tenir client ens ha permès tenir menys filtres socialment correctes.

© 27lletres

És dels projectes que més hem gaudit. Hem sortit totalment fora de la nostra zona de confort. Hem aplicat tot el que sense voler hem après durant els últims anys, i hem jugat a ser estrategs per aconseguir cada passa que anàvem fent. Molt divertit.

I no, esperem que no s’hagi acabat encara!

4
En què esteu treballant, ara mateix?

Estem amb massa feina ara mateix i massa diversa per resumir-la breument… Potser, sense entrar en projectes, podríem parlar d’un panorama de treball molt més creatiu, exigent, obert i variat.

Breakpoint - 27lletres
© 27lletres

Estem tenint clients amb reptes que demanen una idea/concepte potent, complex i de solucions complicades que, d’altra banda, són els que ens agraden.

Estem esperançats en aquests nous reptes i clients que tenen una mirada molt més llarga i acurada.

Tenim el focus molt posat en el tipus de feina que volem estar fent d’aquí a 2 anys i estem esperançats en aquests nous reptes i clients que tenen una mirada molt més llarga i acurada.

Caprichos52 - 27lletres
© 27lletres

5
Quins plans de futur teniu?

Ara mateix estem en constant evolució creativa… en ple procés de canvi. El futur és l’immediat. Necessitem caminar una mica més en aquesta etapa per tornar a valorar i plantejar els objectius vinents.

ANMA - 27lletres
©27lletres. Foto: Marc Sanchez

Voldríem deixar les eines al taller, que no vol dir plegar el taller. Ens encantaria poder tenir un 100% del nostre temps dedicat a la part de conceptualització i disseny, i res de producció. Amb això ens referim a nosaltres directament, per després tenir un equip al taller amb molt bones mans que portés a terme la producció. 

Si hem de fer un futurible, la nostra primera obsessió és posicionar 27Lletres com a empresa creativa en direcció al branding offline, estratègia i producció artística.

Moltes gràcies, Marta i Enric!