Poder ser qui es vol ser. Pilar Almenar

Entrevistes

28/09/2022 - Lluc Massaguer

Pilar Almenar és periodista, gestora de projectes amb impacte social i formadora en tallers d’alfabetització mediàtica i digital per a dones. És fundadora i directora d’“Impresas“, taller participatiu per a la creació literària col·lectiva en el mòdul de dones de la presó de Picassent (València), que acompanya les redactores en l’edició integral d’una revista.

“A Impresas no “donem veu” a les dones recluses. Les redactores, per descomptat, ja “tenen una veu””.

1/
Com i amb quin propòsit va néixer “Impresas”?

Impresas neix el 2017 amb la intenció de generar un espai creatiu dins de la presó, on les dones poguessin desenvolupar lliurement el procés de creació de la seva pròpia revista.

© Estrella Jover

La idea sorgeix de la inquietud personal com a periodista per posar les eines del periodisme a disposició d’algun col·lectiu social als que li poguessin ser útils. En conèixer que les dones recluses representen només un 7% (2022) del total de la població reclusa a Espanya (el 93% són homes) vaig comprendre que per la seva condició de reclusió i estricta minoria podrien estar-hi interessades.

Aquest projecte ja no responia a la meva curiositat, a la meva morbositat ni al meu ego, sinó que oferia a les dones una eina que elles volien utilitzar.

En conèixer l’asociació Àmbit, que fa 29 anys que treballa amb persones recluses i exrecluses amb malalties mentals, vaig saber que les dones a la presó pateixen una triple condemna i des de l’entitat em van confirmar la gran necessitat d’expressar-se que tenen aquestes dones. Va ser aquí quan em vaig adonar que aquest projecte ja no responia a la meva curiositat, al meu morbo ni al meu ego, sinó que oferia a les dones una eina que elles volien utilitzar.

© Estrella Jover

De manera que, el setembre del 2017, vaig trucar a un grup de dones que admirava i amb qui encara no havia pogut treballar, els vaig proposar la idea i totes em van dir que sí. Vam passar un any gestant el projecte i construint els enfocaments i metodologies i a l’octubre del 2018 vam entrar a treballar a la presó per primera vegada.

2/
Com va ser acollit el projecte per les dones que feien el taller?

El projecte sempre ha estat ben acollit per part seva. La primera vegada que vam entrar a la presó per presentar-los el projecte, van acabar aplaudint i ens van deixar supersorpreses.

Impresas és un espai d’experimentació en llenguatges, en projectes feministes amb impacte social i en l’ús del periodisme amb objectius d’empoderament.

Es té una idea molt equivocada de les dones a la presó, basada en les imatges que mostren les pel·lícules americanes i les sèries de la tele on les dones són violentes i van vestides amb uniformes grocs o taronges. Res més lluny de la realitat: les dones van vestides amb roba normal, tenen aspiracions, somnis, pors, famílies, memòria, talents, històries, coneixements i tenen molt a aportar si se’ls dona l’espai perquè puguin fer-ho. A això aspirem a Impresas, a generar un espai on elles són, senzillament, el que volen ser. 

3/
Què creus que aporta a aquestes dones un projecte com “Impresas”? 

Pel que elles mateixes ens diuen, el projecte els ofereix un espai on ser intel·lectualment lliures, on s’evadeixen de la seva realitat quotidiana i tenen l’oportunitat de llegir-se a si mateixes com a persones creatives i amb talent, rols que, moltes vegades, la vida no els ha donat l’oportunitat d’experimentar.

© Estrella Jover

Moltes d’elles escriuen, de vegades en privat. Algunes tenen fins i tot poemaris sencers manuscrits que ens han confiat perquè els donem opinions i consells literaris. Per a elles, treballar en pla d’igualtat amb dones que no els pregunten per què hi són, sinó que les tracten amb horitzontalitat i respecte, és una oportunitat.

© Iván Navarro

4/
En què estàs treballant ara mateix?

Ara mateix estic immersa en l’inici dels tallers i el finançament de la 4a edició d’Impresas mentre faig créixer la meva ocupació principal, una empresa de comunicació que he fundat amb la Laura Bellver i que és la feina que em permet tenir un sou mensual.

Nosaltres, cap membre de l’equip, no vivim d’Impresas, sinó de la nostra feina fora del projecte. Impresas és un espai d’experimentació en llenguatges, en projectes feministes amb impacte social i en l’ús del periodisme amb objectius d’empoderament.

5/
Què et depara el futur?

Fer Impresas per quart any consecutiu, sincerament, em fa molt feliç. És difícil explicar la quantitat tan brutal de feina que suposa per a nosaltres fer aquest projecte i que segueixi tirant endavant, amb tot l’aprenentatge i la il·lusió que hi posem, és gairebé màgia.

Poder compartir aquest procés amb les meves companyes, que segueixen des de la primera edició, és un regal.

Ara mateix estem immerses en l’impuls del projecte a escala nacional i internacional. Al mes de setembre hem organitzat dues jornades molt potents a València on hem reunit projectes i professionals de la cultura de diversos punts de l’Estat i com a projecte, ens hem unit a Leen, una xarxa internacional (Espanya, Portugal i Amèrica Llatina) de projectes lligats a cultura i presó en què esperem aprendre moltes coses per consolidar el projecte.

Ens encantaria trobar una via de finançament estable a mitjà termini per al projecte, així que aprendrem tot el que puguem per aconseguir-ho i fer viable Impresas a mitjà termini.

Moltes gràcies, Pilar!