Riure de tot i amb tot. Miguel Bustos

Entrevistes

10/02/2022 - Lluc Massaguer

El Miguel Bustos és dissenyador gràfic i il·lustrador. També dona classes d’estratègies de dibuix a EINA. Té algun Premi Junceda i diverses publicacions editorials. És el creador del projecte “Humor se escribe con lápiz“, on juga amb les paraules i l’humor absurd. 
El post que va inaugurar aquest blog va estar dedicat al seu projecte “quatre anys de màcules”, com no podia ser d’una altra manera.

© Miguel Bustos

1/
Quan dius que ets “meitat il·lustrador – meitat dissenyador gràfic”, vol dir que és fàcilment divisible? I, realment és un 50-50%?

Hmmm… Aquesta definició la vaig escriure fa temps. Ara mateix diria que soc 95% il·lustrador – 5% dissenyador gràfic. Com tu dius, són dues coses diferents, però amb molts punts en comú.

Al cap i a la fi, es tracta de comunicació visual, però amb eines/procediments diferents. Si abans intentava resoldre els projectes amb tipografia, ara ho faig amb “dibuixets”, lettering  i colors.  

© Miguel Bustos
© Miguel Bustos
© Miguel Bustos

2
Moltes de les teves il·lustracions passen pel taller de creació gràfica. Què t’aporta el gravat, la serigrafia, la litografia…?

Les tècniques d’estampació (especialment la serigrafia) m’han condicionat la forma de pensar en com construir i solucionar les imatges amb un nombre de colors limitat. Això que en un principi es podria veure com una limitació, en realitat et fa pensar en totes les possibilitats que pots extreure’n, superposicions, trames de semitons, positiu-negatiu…  

© Miguel Bustos

Vaig tenir el plaer de treballar de mestre de taller a Barra de Ferro, el taller d’estampació i gravat de l’escola EINA, i hi estic eternament agraït, ja que allí he pogut aprendre i aprofundir més en les diferents tècniques d’estampació. Aquestes s’han colat d’alguna manera en les meves il·lustracions. 

També he après molt dels professors i professionals amb què m’he trobat (Rosa, Antònia, Enric, Jo, Carlos, Alexis…) i també dels alumnes. 

3
Quin paper juga l’humor en la teva vida professional? A “Humor se escribe con lápiz” és evident, però, i a la resta de la teva feina?

Ostres, no sabria què dir-te.

En l’àmbit personal m’agrada riure de tot i amb tot i suposo que al final això acaba sortint d’alguna manera a les il·lustracions, potser no de forma molt evident, però sí que de vegades pot ser perceptible aquest punt de vista, del jiji-jaja

© Miguel Bustos

Ara bé, també m’he trobat que de vegades m’han demanat il·lustracions on el puntal sigui l’humor i la paraula, i normalment no me’n surto. És difícil això de fer humor per encàrrec, així que millor ho deixo per al meu alter ego “humor se escribe con lápiz“.

4/
En què estàs treballant, ara mateix?

Ara mateix estic treballant en un llibre de “humor se escribe con lápiz”, que si tot va bé sortirà ben aviat. Em fa goig, perquè just aquest 2022 farà 10 anys que vaig començar aquest projecte de “xistes malos”.

A banda d’això estic treballant en encàrrecs: un llibre il·lustrat, una petita animació sobre Marx (vull dir Karl, no “los hermanos”).

© Miguel Bustos

I quan no tinc feina faig altres coses. Ara mateix estic amb els “fustamigos“: unes joguines/figures que vaig fabricant unint retalls de fusta.

© Miguel Bustos

També estic fent cobertes de discos inventats. Fa temps que m’agradaria fer cobertes de discos, però com no me les encarreguen, m’he inventat “La nueva disquera”.

© Miguel Bustos

5/
Quins plans de futur tens?

M’agradaria poder continuar dedicant-me a allò que m’agrada i em fa feliç. I seguir aprenent coses noves.

Amb això ja em dono per mega-satisfet.

Moltes gràcies, Miguel!