Estirar les fronteres. Genie Espinosa

Entrevistes

05/05/2022 - Lluc Massaguer

La Genie Espinosa és il·lustradora i autora de Hoops, un còmic ple de color, barri, empoderament i diversitat. Treballa amb suports com el mural, el tèxtil o el paper, de l’animació al lettering, o tot allò que se li posi per davant.

1/
El món que crees és explosiu, vibrant, poderós i ple de personatges femenins. Inventes o reflecteixes una realitat?

Crec que afegeixo un espai extra a la realitat que ens envolta per crear aquest buit que poden omplir tant els colors com els personatges que dibuixo.

© Genie Espinosa

Per mi és molt important estirar les fronteres i no reflectir la realitat que ja existeix, sinó modificar-la per donar cabuda a tota mena de, en aquest cas, personatges que la necessiten, perquè no juguen amb les regles de la nostra realitat. Estan modificats de mida i perspectives, necessiten un espai nou i segur on moure’s i on nosaltres puguem estar segurs veient-nos-hi reflectits.

És més aviat un intent per amplificar la norma.

2/
Com creus que la il·lustració pot transformar la mirada social cap a la dona?

És molt interessant que la nostra feina surti publicada, o ens l’autopubliquem. El mer fet d’existir a les xarxes socials amplifica el missatge que llancem al món.

© Genie Espinosa

Crec que cal visibilitzar la dona i donar-li veu i força i, particularment, parlant de la meva professió, crec que és important reflectir que hi ha dones en tots els àmbits creatius, amb càrrecs alts, fent coses bellíssimes i interessantíssimes. Als videojocs, animació, còmics, il·lustració… no som una excepció ni una raresa. És molt gratificant poder formar-ne part.

© Genie Espinosa
© Genie Espinosa

Quan vaig començar a treballar l’autopublicació “RARAS”, és el que pretenia, unir moltíssimes dones creadores i imprimir-les juntes en un fanzine perquè les persones que el veiessin ho flipessin molt fort.

En treure “MUT RARAS” vaig voler continuar amb la mateixa idea de projecció d’amplificar veus que ja són increïblement fortes. El número 2 em va agafar en pandèmia, així que ara estic intentant saber com començar a encaixar el 3. És un projecte que em fa molt feliç.

3/
En què estàs ficada, ara mateix?

Doncs estic amb dos còmics pendents de començar i acabar, que crec que és el que més temps m’ocuparà aquest 2022.

Si tot va bé, tinc una residència planificada per a l’agost i, de moment, un parell de projectes esperant el tret de sortida.

© Genie Espinosa

Cada any intento organitzar-me una mica més que l’anterior, però em resulta molt complicat dir que no a alguna cosa que m’atreu molt. He d’aprendre a gestionar-me una mica millor.

Em fico molt de ple en els meus projectes i moltes vegades em treuen moltes hores de son i de relacions humanes.

4/
Quins plans de futur tens?

Només tinc una cosa clara i és que m’agradaria poder continuar treballant en això. Sempre intento reciclar-me i buscar un altre llenguatge o intentar comunicar millor amb la meva feina. De vegades és molt frustrant aquesta recerca d’allò “nou” i de vegades, fins que no mires enrere i veus on eres fa un any, no es veu amb claredat com has avançat.

El que m’agrada més d’aquesta feina és que és imprevisible, els projectes que arriben al mail són inesperats i plantegen un repte cada vegada. Crec que estic una mica enganxada a aquesta adrenalina, hahaha!

M’agradaria fer una cosa molt visual i molt gran, amb audiovisuals i coses tangibles (tinc alguna cosa en progrés, però de moment és secreta).

Moltes gràcies, Genie!